دراین مطلب میخوانید:
- جوش صورت چیست
- انواع جوش صورت کدامند
- روتین پوستی جوش
جوش چیست
جوش صورت، آکنه، جوش سرسیاه، جوش سرسفید و نامهای دیگری برای این عارضه ناخوشایند و گاهی دردناک وجود دارد. هر کدام از انواع جوش صورت نشانهها، دلایل و عوارض خاص خودش را دارد. شناخت انواع جوش صورت، علت ایجاد، نشانهها و درمان آن برای همه آدمها لازم است؛ حتی کسانی که در حال حاضر به این عارضه مبتلا نیستند. به هر حال هر فردی در طول زندگی برای یکبار هم که شده این عارضه را تجربه میکند. پس بهتر است قبل از اینکه دیدن یک جوش بدشکل بر روی صورتتان و در آینه نگرانتان کند، اطلاعات خود را در این زمینه کامل کنید.
انواع جوش
جوش سرسفید
این نوع جوش پوستی با نام کومدون بسته نیز شناخته میشود. جوش سرسفید حاصل مسدود شدن کامل منافذ پوست است. یعنی وقتی منافذ پوست در عمق و عرض کاملا پر از چربی اضافه و سلول مرده میشود و مقداری از محتویات آن بیرون میزند، به شکل جوش سرسفید دیده میشود. با اینکه شکل این نوع جوش به گونهای است که شما را وسوسه میکند آن را با انگشتان خود به اصطلاح خالی کنید، اما هرگز نباید این کار را انجام بدهید. چرا که لمس و تحریک این نوع جوش باعث گسترش آن در بخشهای دیگر صورت و بدن میشود. بهترین راه برای این کار شرکت در جلسات پاکسازی پوست است. در این جلسات سلولهای مرده و چربی اضافه پوست خارج شده و منافذ پاکسازی میشوند. البته برای این کار باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین محصولات پوستی طبیعی شامل ویتامین A کمک میکند منافذ پوست شما پاکسازی شده و جوش سرسفید از بین برود.
جوش سرسیاه
این نوع جوش درست مشابه جوش سر سفید است با این اختلاف که محتویات منافذ پوست شما از آن بیرون زده و در معرض هوا سیاه شده است. جوش سرسیاه را میتوان تخلیه کرد اما به هیچ عنوان این کار را به شما توصیه نمیکنیم. در واقع تخلیه جوش سرسیاه به روش غیر اصولی میتواند باعث ایجاد اسکار یا جای جوش روی پوست شما شود. روش درمان جوش سر سیاه نیز مانند جوش سر سفید است. برای این کار بهتر است به متخصص پوست برای انجام پاکسازی مراجعه کنید.
ندول
آکنه ندولار شامل غده های زیر پوستی قرمز رنگی است که به صورت عمیق در زیر سطح پوست ایجاد میشود. آکنه ندولار معمولا نتیجه تجمع باکتری پروپیونی است که باعث عفونت دردناک در داخل منافذ پوست میشود. این باکتری به بافتهای اطراف آسیب زده و ندول را ایجاد میکند. این عارضه را از طریق آنتی بیوتیک درمان میکنند. البته در موارد حادتر که مشکل از طریق دارو حل نمیشود، پزشک متخصص از لیزر استفاده میکند.
ندولها از انواع حاد و عفونی جوش صورت محسوب میشود که ممکن است از خود اسکار و لکه پوستی به جای بگذارند.
پاپول
این نوع جوش که به آن سفت دانه نیز میگویند زمانی ایجاد میشود که چربی اضافه پوست با یک باکتری به نام پروپیونی یا باکتری آکنه در منافذ پوست به هم میرسند. ترکیب باکتری و چربی به نوعی سرریز کرده و باکتری به بافتهای اطراف نفوذ میکند. به همین دلیل پاپول یک عارضه عفونی در پوست به حساب میآید. پاپول بافت سفتی داشته و تا نیم سانتیمتر عمق دارد. این عارضه از طریق محصولات طبیعی آنتی باکتریال قابل درمان است.
پاسچول
این نوع جوش مرکز سفید رنگ دارد که با بافت قرمز رنگ احاطه شده است. پاسچول با عنوان چرک دانه نیز شناخته میشود زیرا از چرک و آلودگی سفید یا زرد رنگ انباشته شده است. پاسچول درست مانند جوش سرسفیدی به نظر میرسد که بزرگ و مزمن شده است. این عارضه معمولا در ناحیه قفسه سینه، صورت یا پشت یافت میشوند. پاسچول در واقع نتیجه منافذ مسدود شدهای است که آلوده میشود. این نوع جوش صورت همچنین میتواند ناشی از تغییرات هورمونی در بدن باشد. پاسچول بسیار به پاپول شبیه است. البته پاسچول حاوی مایع زرد رنگی است که در پاپول وجود ندارد. پاسچولها باعث گسترش باکتریها میشود، بنابراین سعی نکنید آنها را فشار دهید. فقط پزشک متخصص میتواند این جوش را تخلیه کند. معمولاً همان درمانی که برای پاپول تجویز میشود، بر روی پاسچول نیز اثرگذار است. یکی از این درمانها آنتیبیوتیک است.
کیست
آکنه کیستیک شدید ترین شکل آکنه است و همچنین نتیجه عفونت عمیق درون پوست محسوب میشود. کیستهای آکنه بزرگ، قرمز، ملتهب و دردناک بوده که پر از عفونت است. کیستها نرمتر از ندولها هستند زیرا آنها پر از عفونت بوده و پوست اطراف را نیز در برگرفتهاند. آکنه کیستیک سختترین نوع جوش صورت برای درمان نیز به حساب میآید. متخصص پوست میتواند برای درمان کیستها از داروهایی مانند آنتی بیوتیک استفاده کند. همچنین بعضی پزشکان با هدف کاهش سطح آندروژن و درمان آکنه کیستیک از داروهای هورمونی کمک میگیرند. با این حال این درمان فقط برای زنان قابل انجام است
جوش های التهابی
این جوشها جوشهای قرمزرنگی هستند که گاها متورم نیز میشوند. دلیل ایجاد این جوشها این است که باکتریهای موجود بر روی پوست صورت منافذ سطح پوست را میبندند و جوش صورت پدید میآید. جوشهای التهابی از جمله جوشهایی است که در آن چرک وجود دارد و اندازهی آنها اغلب متوسط است.
علت تشدید جوش صورت چیست؟
عواملی که میتوانند آکنه را بدتر کنند مواردی هستند که تعداد و گستردگی جوش ها را در منطقه افزایش می دهند.
این عوامل میتوانند آکنه را تحریک یا تشدید کنند:
- هورمون ها
- دارو های عامل جوش صورت و بدن
- رژیم غذایی نا مناسب
- استرس
- غذای چرب
خوردن مواد غذایی چرب تاثیری کمی در ایجاد آکنه دارد. گرچه کار کردن در یک محیط چرب مانند آشپزخانه باعث میشود که چربی به پوست بچسبد و فولیکول های مو را مسدود کند و این امر باعث تحریک بیش تر پوست و در نتیجه ایجاد آکنه می گردد.
- عدم رعایت بهداشت فردی
آکنه به دلیل کثیف بودن پوست هم ایجاد میشود. اما، شستن بیش از حد پوست یا تمیز کردن آن با صابون یا مواد شیمیایی ، پوست را تحریک کرده و میتواند آکنه را بدتر کند.
- لوازم آرایشی نامناسب
لوازم آرایشی لزوما آکنه را وخیم تر نمیکنند ، به خصوص اگر از لوازم آرایشی بدون چربی که منافذ پوست را مسدود نمیکنند (غیر کمدوژنیک) استفاده کرده و مرتب آرایشتان را پاک می کنید. لوازم آرایشی بدون چربی با داروهای آکنه تداخل ندارند.
پاکسازی پوست
تمیزکردن و پاکسازی پوست یک درمان پوستی چندمرحلهای است که شامل لایهبرداری، استفاده از ماسک صورت، پاکسازی، ماساژ صورت، بخور صورت، و استفاده از انواع کرمها و لوسیونها است.
پاکسازی پوست به رهایی از تجمع ناخواسته چربی، سموم، آلودگیها، باکتریها و تمامی بقایای سلولهای مرده از روی پوست کمک میکند. تمام این موارد منجر به بیماریهای پوستی ناخوشایندی مانند جوش و پیری زودرس میشوند
درمان جوش صورت چیست؟
استفاده از روتین پوستی هاوی سالسیک اسید:
جوش یا آکنه بواسطه مسدود شدن منافذ داخل پوست با چربی اضافی و سلول های مرده پوست ایجاد می سود. باکتری ها نیز می توانند داخل منافذ پوست محبوس شده و موجب التهاب و جوش های چرکی شوند. عملکرد سالیسیلیک اسید بدین صورت است که با از بین بردن انسداد منافذ پوست، موجب درمان انواع جوش می شود. در واقع SA این کار را با تجزیه پیوندهای بین سلول های مرده پوست انجام می دهد، بدین ترتیب چربی هایی مانند سبوم شکسته شده و از منافذ پوست راحت تر آزاد می شوند. علاوه بر این، سالیسیلیک اسید می تواند تولید سبوم پوست را کاهش داده و در نتیجه میزان جوش زدن کمتر می شود.
اسید سالیسیلیک چه تأثیری بر روی پوست شما می گذارد؟ برای پاسخ مختصر به این سوال باید بگوییم که کاربردهای اسید سالیسیلیک شامل موارد زیر می باشد:
- پاکسازی پوست های مستعد آکنه و جلوگیری از عود آن در آینده
- کاهش جوش های سرسیاه و سر سفید
- لایه برداری پوست
- کاهش شوره سر و درماتیت سبورئیک
- درمان زگیل، پینه و میخچه
- درمان بیماری های پوستی که شامل پوسته پوسته شدن یا رشد بیش از حد سلول های پوستی می شوند مانند پسوریازیس و ایکتیوزیس
آکادمی پوست آمریکا (AAD) استفاده از محصول مراقبت از پوست حاوی سالیسیلیک اسید را برای درمان انواع مختلف جوش از جمله موارد زیر توصیه می کند:
- جوش های سر سیاه: یک برجستگی کوچک با سطح سیاه.
- جوش سرسیاه در نتیجه انسداد در فولیکول مو ایجاد می شوند.
- جوش های سر سفید: فولیکول کاملا مسدود شده
- پاپول (سفت دانه): برجستگی های کوچک و سفت که بافتی خشن را به پوست می دهند
- پوسچول (چرک دانه): جوش های پر از چرک
خاصیت چای سبز روی پوست و درمان جوش
چای سبز به دلیل وجود خواص آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد میکروب برای پوست به عنوان یک معجزه عمل میکند، در ادامه با ما همراه باشید تا با طریقه ی کارکرد این چای بر پوست بیشتر آشنا شوید:
چربی یا همان سبوم ماده ای روغنی است که غدد سباسه برای مرطوب کردن پوست ترشح می کند. همچنین آندروژن ها هورمونی است که در بدن تولید میشوند و اگر میزان این هورمون بیشتر از حد معمول شده و یا تغییر کند غدد چربی، سبوم بیشتری تولید خواهد کرد. جوش و آکنه به دلیل مسدود شدن منافذ پوست توسط سبوم و تحریک رشد باکتری است. EGCG موجود در چای سبز، ضد آندروژنیک بوده و سطح لیپید ها را کاهش می دهد و همچنین در کاهش چربی پوست نیز بسیار موثر است. با مصرف چای سبز به صورت روزانه و استفاده از آن به عنوان ماسک می تواند پیشرفت جوش و آکنه را کند یا متوقف کند.
- چای سبز و آکنه و جوش
جوش و لکه های پوستی به دلایل مختلفی ایجاد میشوند، مانند آلودگی های محیطی، ژنتیک، غرور جوانی و برخی بیماری های زمینهای دیگر نیز میتواند عوامل بروز جوش روی پوست باشد. استفاده از ماسک چای سبز برای پوست به دلیل وجود خواص متعدد، تاثیر زیادی روی پوست دارد، به طوری که جوش، آکنه و لکه های پوست را از بین برده و کمک زیادی به پاکسازی پوست میکند. برخی از این لکهها به دلیل آفتاب سوختگی ظاهر شده اند و اگه درمانی روی پوست صورت نگیرد بعد از مدتی باعث ایجاد التهاب، تورم، قرمزی پوست و پوسته شدن خواهد شد. برای رفع این مشکل پوستی لازم است روزانه از این چای سبز دم کنید و در یخچال قرار دهید و هر زمانی که مایل بودید از آن استفاده کنید. برای استفاده از این چای لازم است دمنوش چای را با پنبه بر روی پوست خود بمالید تا سبب از بین رفتن تدریجی جوشها شده و پوست را شادابتر جلوه دهد.
- لایه برداری پوست با چای سبز
در مراکز آرایشی و بهداشتی و کلینیک های زیبایی تاکید میشود که افراد برای زیبایی و جوانی باید پوست صورت خود را لایه برداری کنند برای این منظور میتوانید از چای سبز برای پوست استفاده کنید.
روتین پوست جوش دار:
۷ مرحله روتین پوست جوشدار
برای پوست مستعد جوش مراقبتهایی لازم است که باید در صبح و شب انجام شود. این ۷ مرحله ساده بهترین روتین پوست جوشدار است:
1. دوبار شستشوی عمیق در صبح و شب
صبحها قبل از هر کار دیگری، صورت خود را بشویید. این کار را قبل از خواب و بعد از اینکه دیگر به آرایش صورتتان نیاز ندارید تکرار کنید. اینجا دیگر پاک کردن آرایش با دستمال مرطوب و شستن با آب فایدهای ندارد. شما باید صورتتان را خیلی عمیق تمیز کنید تا منافذ پوستتان از وجود چربی اضافه، جرم، میکروب و مواد آرایشی پاک شود. بهترین کار در این مرحله استفاده از یک روغن گیاهی پاک کننده است. همچنین میتوانید از پاک کنندههای مناسب پوست مستعد جوش برای این کار استفاده کنید.
2. لایه برداری
در مرحله دوم شما باید شستشوی عمیقتری داشته و پوستتان را از شر سلولهای مرده رها کنید. این مرحله به عمق منافذ پوست شما نفوذ کرده و همانطور که از اسمش پیداست، یک لایه ناخواسته را از روی پوست برمیدارد. روغن هسته انار یک گزینه عالی و سازگار با پوست مستعد جوش و آکنه محسوب میشود. روغن هسته انار را روی پوست خود برای دو تا سه دقیقه ماساژ دهید، سپس با آب ولرم آن را بشویید. انجام این کار فقط دو بار در هفته کافی است. مهم است که لایه برداری پوست را بیش از حد تکرار نکنید به خصوص اگر پوست حساسی دارید. برای لایهبرداری پوست میتوانید از ماسکهای خاک رس و یا تونر نیز استفاده کنید.
3. سرم درمانی
تغذیه پوست با سرم یک مرحله مهم از روتین پوستی صورت است. سرم پوستی مناسب به خصوص برای پوست مستعد جوش و آکنه اهمیت زیادی دارد. سرم سلولهای پوستی را تقویت کرده و نقاط ضعف آن را از بین میبرد. یک سرم پوستی خوب میتواند پوست را آبرسانی و هیدراته نگه دارد. سرم پوستی که انتخاب میکنید باید به نوعی درمانی برای مشکلات و حساسیتهای پوستی شخص شما باشد.
البته باید مراقب باشید سرمهای پوستی موجود حساسیت به اشعههای UV را افزایش میدهند. پس اگر میخواهید از خانه خارج شوید، لازم است بعد از سرم زدن از ضد آفتاب استفاده کنید. همچنین روزی که پوست خود را لایهبرداری کردهاید نباید از سرم پوست استفاده کنید. سرم مناسب را با کمک مشاور پوست خود شناسایی کرده و دو بار در هفته شب تا صبح آن را روی پوستتان قرار دهید.
4. مرطوب کردن و آبرسانی
پوستی که هیدراته بوده و به موقع آبرسانی شود، بهتر در مقابل آسیبهای درونی و بیرونی دوام میآورد. برای این کار استفاده از یک مرطوبکننده با بافت ژل و کرم مانند بهترین گزینه است. اینجا نباید از مرطوبکننده حاوی مواد و عناصر ضد جوش استفاده کنید؛ چرا که در مرحله سرم درمانی به اندازه کافی آن را دریافت کردهاید. مرطوبکننده را دو بار در روز در صبح و شب بر روی پوست صورت و گردن خود ماساژ دهید.
5. درمان جوشها
صبحها لازم است جوشها را با یک ماده درمانی پوشانده و به امور روزانهتان برسید. یعنی شما باید بخشی از روتین مراقبت از پوستتان را به درمان جوشهای موجود اختصاص دهید. برای این کار میتوانید از محصولات حاوی سالیسیلیک اسید، نیاسین و روی استفاده کنید. این نوع محصولات عوامل عفونی موجود در منافذ پوست را از بین برده و پوست را پاکسازی عمقی میکند. پاکسازی جوشها را دو بار در روز صبح و شب انجام دهید.
6. مراقبت در برابر آفتاب
حتما لازم نیست از خانه بیرون بروید تا ضد آفتاب بزنید. بودن در هر فضای سرباز و وجود نور طبیعی و اشعههای خورشید حتی به صورت غیرمستقیم میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به پوست مستعد آکنه بزند. به همین دلیل لازم است در طول روز از کرمهای ضدآفتاب مناسب بر روی پوست صورت و گردن خود استفاده کنید.
7. رعایت اصول تغذیه و سبک زندگی
یک مورد مهم که شما باید همه روزه به آن توجه کنید، داشتن سبک زندگی سالم و تغذیه صحیح است. مواد غذایی که شما مصرف میکنید، تاثیر قابلتوجهی بر روی کیفیت و سلامت پوستتان دارد. برای همین لازم است در طول روز به نکتههای زیر توجه کنید:
- با نوشیدن آب کافی بدن و پوستتان را هیدراته نگه دارید.
- مصرف غذاهایی که شاخص گلیسمیک آنها بالا است، لبنیات، چربیهای اشباع، غذاهای سرخ شده، چربیهای ترانس، فست فودها، غذاهای فرآوری شده و شکر را محدود کنید.
- برنامه غذایی خود را از غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین ای، ویتامین آ، ویتامین د، زینک، عوامل آنتی اکسیدان و آنتی باکتریال سرشار کنید. سبزیجات برگ سبز، مغزیجات، ماهیها و غذاهای دریایی، برنج قهوهای، غلات کامل، لوبیا و نخود، میوههای زرد و قرمز مثل هویج و گوجه، انواع بریها و تخم کدو از بهترین مواد غذایی برای پیشگیری و درمان جوش پوستی هستند.
- بعد از عرق کردن حتما صورت خود را بشویید.
ورزش کردن حتی اگر شامل چند حرکت کششی ساده در طول روز باشد، در سلامت پوست نقش مهمی دارد. این کار جریان خون را تقویت کرده و آن را به سراسر بدن به صورت یکنواخت میرساند. جریان خون بیشتر در سلولهای پوستی به معنای دسترسی به مواد مغذی و ارتقا سلامت است